jak narysować
Matejko: Jak narysować wykres funkcji :
f(x)=2 do potęgi |x+2| a jak 2 do potęgi |x|+2 proszę o pomoc
19 mar 16:51
Matejko: ten pierwszy w przedziale x>=−2 i x<−2?a ten drugi rysujemy odbijamy wzgl. osi OY i przesuwamy
o 2 jednostki w lewo?
19 mar 16:53
Matejko:
19 mar 16:58
Marcin: A potrafisz narysować
2
|x|?
19 mar 17:02
Matejko: tak rysuje 2x i odcijam prawą stronę na lewą xd wzgl. osi OY i potem przesuwam o 2 w lewo tak i
to jest ten 2 przypadek? a w pierwszym rozważyć 2 przypadki?
19 mar 17:12
Marcin: Rysujeszj prawą, i odbijasz ją względem OY
19 mar 17:16
Matejko: ale potem przesuwam o 2 w lewo tak bo jest 2 do potęgi |x|+2
a w drugim przypadku tzn moim pierwszym xd ale drugim omawianym teraz 2 do potęgi |x+2| to
rozważamy 2 przypadki?
19 mar 17:27
Matejko:
19 mar 17:35
Marcin:
Rysujesz sobie 2
|x|
później dla |x+2|, przesuwasz swój pierwszy wykres o dwie jednostki w lewo, a dla |x|+2 o dwie
jednostki do góóóry
19 mar 17:36
Matejko: ale to jest w potędze to (|x|+2) jakby dalej było +/− coś to byśmy wtedy dawali góra dół? Tak
czy się myle?
19 mar 17:40
Marcin: W sumie to mogłem wprowadzić Cię w błąd.
2
|x|+2, nie oznacza podniesienia wykresu o 2 do góry.
Bo masz normalnie 2
0, czyli 1
a w drugim wykresie masz 2
2, czyli 4.
Ale +2 po tej potędze oznaczałoby podniesienie całego wykresu o 2
19 mar 17:49
Matejko: czyli dobrze pisałem?
19 mar 17:50
Marcin: +/− po potędze, to góra/dół, racja
19 mar 17:51
Matejko: 17:27 mój post. Dobrze?
19 mar 17:54
Marcin: czy w |x+2| rozważamy 2 przypadki?
19 mar 17:58
Matejko: tak czy rysujemy dla x>=−2 i x<−2 i czy to jest dobrze?
i czy można tak że pierw rysujemy 2x przesuwamy o 2 jednostki w lewo i odbijamy prawa stronę
dobre są te 2 sposoby?
19 mar 18:03
Marcin: Teoretycznie tak

2
x+2 dla x∊ <−2;+
∞) i
2
−x−2 dla x∊ (−
∞;−2)
19 mar 18:03
Marcin: rysujemy 2
|x|, i przesuwamy o d w lewo, dokładnie
19 mar 18:04
Matejko: a można 2x o dwa w lewo i dopiero później odbijamy prawą stronę? mamy do potęgi |x+2|
19 mar 18:06
Marcin: Możesz 2x o dwa w lewo, ale później odbijasz względem y=−2
19 mar 18:08
Matejko: dlaczego y=−2? a nie samo y
19 mar 18:13
Marcin: A próbowałeś sobie to rysować?
Podałem Ci jak to masz rysować w przedziałach. Wtedy zobaczysz dlaczego.
19 mar 18:15
Mila:

1)
f(x)=2
|x+2|
y=2x→S
OY dla x≥0⇒
y=2|x|→T
[−2,0]⇒
y=2|x+2|
Można też inaczej.
Najpierw translacja, a potem symetria wykresu z lewej strony prostej x=−2 względem tej prostej
19 mar 18:29
Mila:

2)
y=2
|x|+2
y=2x→T
[−2,0]⇒
y=2x+2⇒S
OY dla x≥0⇒
y=2|x|+2
19 mar 18:34
Marcin: No i kto wytłumaczy jak nie Mila

Ja tam się jeszcze oczywiście walnąłem, chodziło mi o odbicie względem osi x=−2
19 mar 18:42
Matejko: Mila a można w 2) narysowac 2x potem 2|x| i potem 2|x|+2
19 mar 18:48
Mila:
No narysuj i porównaj , najlepiej sprawdź wartość dla x=0. Musisz sam umieć zweryfikować,
pamięc jest zawodna, ja sprawdzam wartości.
Oczywiście odpowiem Ci później.
19 mar 18:55
Matejko: no widzę że źle robię ale co do twoojego postu 18:34 to dlaczego tak? nie wyciąga się na końcu
wartości bezwzględnej w 1) a w 2) na początku? nie rozumiem pomóż proszęęęę
19 mar 19:03
Matejko:
19 mar 19:24
Mila:

Jeżeli masz f(x)=x
2+2|x|−2
to rysujesz :
y=x2+2x−2
Pomijasz część wykresu dla x<0 (albo od razu rysujesz tylko dla argumentów x≥0), odbijasz
względem OY, to co jest z lewej strony OY.
Otrzymujesz wykres funkcji
f(x)=x
2+2|x|−2
Jeżeli rozpiszesz wartość bezwzględną , to taki wykres dostaniesz.
w (1) masz pierwszym sposobem najpierw |..|
19 mar 19:47
Matejko: aha czyli przy funkcji wykładniczej robić przedziały? rozważać tą wartość?
19 mar 19:59
Mila:
Możesz rozpisywać wartość bezwzględną, albo korzystać z przekształceń, co Ci pokazałam w obu
przypadkach.
19 mar 20:06
Matejko: dzięki
19 mar 20:08