Cztery okegi położone są od najmniejszego do największego.Wykaż, że jeśli kąt ABC = 60 stopni i
|AB|= 2 √3 cm, to suma długości tych okręgów jest większa od 18,6 cm. Oblicz sumę pól mół
ograniczonych tymi okręgami.
Doszłam do tego, że promień największego okręgu wynosi 2, ale nie wiem, co zrobić dalej... Jak
wyliczyć q?
Pomoże ktoś?
Środki okręgów wpisanych w kąt leżą na dwusiecznej kąta.
Okręgi są figurami podobnymi.
|AB|=|AC|=2√3cm − punkty styczności okręgu są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
| R | √3 | R | ||||
tg30o= | ⇔ | = | ⇔R=2cm | |||
| |AC| | 3 | 2√3 |
| AL | AK | 2r1 | 2r1+r1+2 | ||||
= | ⇔ | = | stąd | ||||
| r1 | R | r1 | 2 |
| 2 | ||
r1= | ||
| 3 |
| 2 | ||
r2= | ||
| 9 |
| r1 | 2 | 1 | |||
= | :2= | ||||
| R | 3 | 3 |
| r2 | 2 | 2 | |||
= | : | ⇔ | |||
| r1 | 9 | 3 |