ktoś potrafi mi to rozwiązać? dziękuje ;)
Magda: .Uzupełnij, jeśli wyrazy tworzą ciąg geometryczny ... , .... , .... , 9 , ... , 54
19 mar 16:20
ICSP: oznacz sobie
a1 , a2 , a3 , a4 , a5
widać, że a3 = 9 oraz a5 = 54
dalej sobie poradzisz ?
19 mar 16:29
5-latek:
A po co sie domyslac co ma na mysli. Niech napiszse porzadnie tresc zadania
Jak jest jesli..... to musi byc potem to......
19 mar 16:31
Magda: 54/9=q2?
19 mar 16:31
ICSP: dobrze. Ile zatem wynosi q ?
19 mar 16:32
Magda: √6?
19 mar 16:35
Magda: i jak teraz obliczyć a4 a2 a1
19 mar 16:35
ICSP: q = √6 lub q = −√6
Zatem mamy dwa ciągi :
Pierwszy (q = √6) :
a4 = a3 * q = 9 * √6 = 9√6
analogicznie obliczyć a2 i a1.
19 mar 16:39
Magda: a a2 ?
a4=a2*q2 czy samo q?
19 mar 16:41
agulka:
a
3=a
1*q
2
a
5=a
1*q
4
| | 3 | |
Po rozw. układu mamy q=√6 lub q=−√6 oraz a1= |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
a2=a1*q= |
| *√6 lub a2= |
| *−√6 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
a4=a1*q3= |
| *(√6)3 lub a4= |
| *(−√6)3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3√6 | | 3 | | 3√6 | |
( |
| , |
| , 9, 9√6, 54) lub ( |
| , − |
| , 9, −9√6, 54) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 mar 16:49
Magda: a skąd wiadomo że a1 =3/2
19 mar 16:56
agulka:
Np. z pierwszego równania w ukł. równań:
Dla q=−
√6:
19 mar 17:18