potęgi
kkk: (2/5)5 * (2/5)−4 * (5/3)−3=
i tutaj obliczyłam tak :
32/243 *(5/2)4*(3/5)3=32/243*625/16*27/125 = i tu mam pytanie xd mam to wymnożyć wszystko? bo
przecież wyjdą ogromne liczby a wynik ma być 10/9
19 mar 15:39
Saizou :
podpowiem że
ak*am=ak+m
19 mar 15:46
trybson: i co to da

też jestem w tym temacie i nie kumam ; //////
19 mar 15:48
kkk: no w sumie też nie wiem xd
żeby to dodać to powinny być takie same podstawy. a nie ma..
19 mar 15:50
Saizou :
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )5*( |
| )−4=( |
| )5+(−4)=( |
| )1 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
zatem wynik podany w książce jest zły
19 mar 15:54
kkk: mój błąd xd
zamiast (2/5)5 powinno być (2/3)5
wybacz
19 mar 15:56
Saizou :
tak ma być ?
| | 2 | | 2 | | 5 | |
( |
| )5*( |
| )−4*( |
| )−3 |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
19 mar 15:59
kkk: tak tak
19 mar 16:00
Saizou :
| 2*5−3 | | 2 | | 5−3 | |
| = |
| * |
| = |
| 32*5−4 | | 9 | | 5−4 | |
19 mar 16:04
kkk: czyli jak mamy ułamek do potęgi to można rozbić licznik i mianownik sobie ? nie wiedziałam xd
a jak mam coś takiego :
2 do potęgi 80+2 do potęgi 81+2 do potęgi 82/7 to mam te wykładniki porozbijać jakoś? Np.
280+280*21 ?
19 mar 16:10
kkk: np. 2 do potęgi 80+2 do potęgi 80 * 21
19 mar 16:11
Saizou : 280+281+282
i to wszystko przez 7, weź zapisz to jakoś czytelnie
19 mar 16:13
kkk: no próbowałam,ale mi te 80−tki rozbijało xd
będzie tak jak napisałeś. i co z tym teraz?
19 mar 16:14
Saizou : wyciągnij przed nawias 280 , a to pisz te potęgi {potęga } oczywiście bez przerw
19 mar 16:17
kkk: 280+280*21+282/7 = tak będzie xd?
19 mar 16:21
Saizou : nie
280(1+2+22)=7*280
19 mar 16:28
ziom: a to dlaczego ? skąd te 1 i 2. nic nie czaje xd
i czemu mam póżniej mnożyc przez 7 ?
a odpowiedź ma być 280 xd
19 mar 16:30
ziom: a dobra xd już wiem skąd te cyfry w nawiasie xd
a czemu mnożysz przez 7?
19 mar 16:31
kkk: też już rozkminiłam czemu mnożysz przez 7 xd bo te cyfry w nawiasie dadzą 1+2
3
19 mar 16:45
kkk: e nie
19 mar 16:46
Saizou : zauważcie że jest to tylko licznik
19 mar 19:00