trygonometria
Ciastek: 3tg2 2x=1,x należy(0,2pi)
3tg2 x=1/3
tg2 x=√3/3
2x0= pi/6
Teraz pytanie: czy mogę już podzielić przez dwa i napisać wzór w postaci x=pi/12 +kpi czy
najpierw piszę wzór z 2x=pi/6+kpi a potem x=pi/12+kpi/2
i wybieram liczby z przedzialu
19 mar 15:28
Ciastek: w dwóch pierwszych tg=sach mają być 2 oczywiście
tg2 2x=1/3
tg2 2x=√3/3
19 mar 15:33
Ciastek: ponawiam
19 mar 15:36
Ciastek: ponawiam
19 mar 15:48
Ciastek: ponawiam
19 mar 16:03
ziom: chyba za trudne zadanie
19 mar 16:22
Ciastek: niezbyt, tylko problem w tym, że nie wiem czy 1sza opcja czy 2ga
19 mar 16:37
Ciastek: ponawiam
19 mar 16:56
Wazyl:
| | √3 | | √3 | |
3tg2 2x=1 ⇒ tg 2x= |
| v tg 2x = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x= |
| + |
| v x=− |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
x∊(0;2π)
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | | 13π | | 17π | | 19π | |
x∊( |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
19 mar 17:06
Ciastek: dzięki
19 mar 17:14