trygonometria
aluś : kąt ostry jest katem ostrym wiedząc ze sin α+ cosα = 3/2 oblicz wartosc wyrażenia sinα cos α
bardzo proszę o pomoc bo nie mam pomyłu...
przerasta mnie ta trygonometria
19 mar 14:59
MQ: Oblicz sobie (sinα+cosα)2
19 mar 15:05
aluś : czyli ....
(3/2)2− 9/4=2 1/4
19 mar 15:18
aluś :
19 mar 15:23
aluś : prosze o pomoc
19 mar 15:46
Loki: sin2α + 2sinαcosα + cos2α = 9/4
2sinαcosα = 5/4
sinαcosα = 5/2
19 mar 16:16
aluś : adlaczego z wzozy skróconego mnozena

?
19 mar 16:27
Loki: musisz podnieść całe wyrażenie do kwadratu aby w działaniu mieć mnożenie. Jak inaczej możesz
dojść do wyrażenia wyrażenia sinα cos α skoro sin α+ cosα = 3/2 ? W tego typu zadaniach
praktycznie wszystkie wyrażenia podnosisz do kwadratu.
19 mar 16:32
Loki: rozumiesz ?
19 mar 16:38
PW: Drobna uwaga do zapisu z 16:16:
| | 5 | | 5 | |
jeżeli 2sinαcosα = |
| , to sinαcosα = |
| |
| | 4 | | 8 | |
19 mar 17:14
Loki: sorki za błąd !
19 mar 18:12