Do dużego akwarium... (zadanie tekstowe)
zealot_93: Do dużego akwarium w kształcie sześcianu nalano wody. Wiadomo, że objętość powietrza
znajdującego się w akwarium wynosi 50m3. Wiedząc, że akwarium zajmuje powierzchnię 25m2
podaj wysokość do jakiej wlano wodę.
19 mar 13:46
Eta:
19 mar 14:05
zealot_93: Nie rozumiem jak do tego się doszło. Mógłby mi ktoś podać obliczenia?
19 mar 14:17
Eta:
Pp=25 ⇒ a2=25 ⇒ a=5 , bo a>0
V (powietrza)= 25*h(powietrza)= 50 ⇒ h=2
H(wody) = a−h= 5−2=.....
19 mar 14:21
zealot_93: dzieki serdeczne
19 mar 14:25
daras: i teraz juz wystarczy przepisac...bo po co myśleć?
19 mar 15:27