Równania trygonometryczne
Marker: To jeszcze takie zadanko:
sin(π2+x)=tg2x
Rozwiąż i napisz, jakie wartości może osiągnąć cos2x
19 mar 12:17
zawodus: rozpisz
tg(2x)=...
19 mar 12:20
Marker: x≠π4+kπ2 k∊ℤ
cosx = 2sinxcosx1−2sin2x
19 mar 12:25
pigor: ..., tg2x istnieje ⇔ 2x ≠
12π+kπ ⇔ x ≠
14π(1+2k) , k∊C,
wtedy
| | 2sinxcosx | |
sin(12π+x)= tg2x ⇔ cosx= |
| ⇔ |
| | cos2x | |
⇔ cosx*cos2x−2sinxcosx= 0 ⇔ cosx (cos2x−2sinx)= 0 ⇔
⇔ cosx=0 v cos2x−2sinx=0 ⇔ x=
12π+kπ v 1−2sin
2x−2sinx= 0 ⇔
⇔
x= 12π(1+2k) v 2sin
2x+2sinx−1= 0 itd.
19 mar 12:45
pigor: ... no i ważne, że w tym równaniu kwadratowym
zmiennej sinx interesujące są tylko sinx ∊[−1;1] . ...
19 mar 12:49