geometria analityczna
Ola: Sprawdź, czy punkt P = (5, −2) należy do symetralnej odcinka o końcach A = ( 1, 5) i B = ( −3,
−1 ).
Nie do końca czaje. Jak wyznaczyć tę symetralną?
19 mar 11:30
Tadeusz:
... a co to jest ta symetralna?
19 mar 11:32
Ola: Jest prostopadła i przechodzi przez środek prostej AB, tak? no więc jak już będę miała równanie
prostej AB, to mam wyznaczyć jej środek, jeżeli jest prostopadła to współczynniki kierunkowe
będą się równać − 1 i co dalej?
19 mar 11:34
Ola: to znaczy współczynnik razy współczynnik
19 mar 11:35
Tadeusz:
... wyznacz C jako środek odcinka AB
potem współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez A I B
i współczynnik prostej przechodzącej przez C i P
Porównaj te współczynniki −

Oczywiście można i inaczej ...
19 mar 11:36
Jolanta: nie musisz mieć równania prostej AB wystarczy jej wspólczynnik
19 mar 11:37
J: Nie środek prostopadłej, tylko współrzędne środka odcinka AB i prostopadła do prostej AB musi
przechodzić przez środek odcinka AB
19 mar 11:38
Ola: wspolczynnik kierunkowy prostej ab to 1,5, tak?
19 mar 12:06
19 mar 12:19