Ciąg arytmetyczny
zealot_93: Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 4 dają
reszte 1 wynosi?: Proszę o obliczenia.
19 mar 11:09
maciej: a
1=1
r=4
Korzystasz tu po prostu ze wzoru na sumę w ciągu arytmetycznym:
| | 2a1+(n−1)r | | 2*1+19*4 | | 2+76 | |
S20= |
| *n= |
| *20= |
| *20=780 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
780
19 mar 11:28
zealot_93: ale jak to mozliwe ze liczba ktora przy dzieleniu przez 4 daje liczbe 1 jest 1?
19 mar 11:30
zealot_93: znaczy się jak to możliwe ze liczba która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1 jest 1
19 mar 11:31
walt: Ponieważ liczba 1 w dzieleniu przez 4, daje wynik 0 i reszty zostaje 1.
1:4 = 0 − reszta 1, widzisz to?
19 mar 11:38
zealot_93: przeciez 1/4 daje 0,25 a nie 0 nie nie widze jakbys mogl mi to bardziej przyblizyc
19 mar 11:44
19 mar 11:50
zealot_93: czyli np 2/6 = 0 reszty 2?
19 mar 11:55
walt: 2:6=0*6+2
19 mar 11:57
zealot_93: dobra dzieki wam
19 mar 11:58