Rozwiąż log(2) 4x + log(4) x^2 - u{3}{2}log(x) 2 > 0
Marker: Rozwiąż nierówność:
log(2) 4x + log(4) x
2 −
32log(x) 2 > 0
tam gdzie log(2) to log o podstawie 2 itd
mam rozwiązanie tego zadania ale potrzebuję wyjaśnienia jak do tego dojść
19 mar 11:05
J:
Najpierw założenia.
Wskazówki;
1) log
24x = log
24 + log
2x
| | 1 | |
2) log4x2 = |
| log2x2 = log2x |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
3) − |
| logx2 = − |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | log2x | |
i podstawienie log
2x = t i t ≠ 0 , dostaniesz ładne równanie kwadratowe
19 mar 11:23
pigor: ..., z definicji logarytmu x>0 i x≠1, wtedy
log24x+log4x2−32logx2 >0 ⇔
⇔ log
22
2+log
2x+2*
12log
2x −
32log
x2 >0 /* 2(log
2x)
2 ⇔
⇔ 4log
22x+ 2log
23x+ 2log
23x−3log
2x >0 ⇔
⇔ log
2x (4log
22x+4log
2x−3) >0 ⇔ −
32< log
2x<0 v log
2x >
12 ⇔
⇔ 2
−32< x< 2
0 v x> 2
12 ⇔ (2
√2)
−1< x< 1 v x>
√2 ⇔
⇔
14√2< x< 1 v
x >√2 ⇔
x∊ (14√2;1) U (√2;+∞) . ...
19 mar 11:53
Marker: okej już załapałem

ja mam rozwiązanie takie
x∊(
12√2;1) ∪ (
√2;+
∞)
i ono jest na pewno prawidłowe (robione przez wykładowce)
19 mar 12:10
19 mar 12:12
pigor: ... ,
19 mar 12:28
Marker: Już jest wszystko dobrze, dzięki za pomoc
19 mar 12:45