Liczenie w fizyce
Pudelek i Piotr & Syn:
Gdy do sprężynki dynamometru o długości 12cm przyczepiono ciężarek o masie 64g,
to zauważono ,że na skutek ruchu wirowego dynamometru w płaszczyźnie poziomej
sprężynka wydłużyła się o 3cm.W sytuacji gdy do tej sprężynki przyczepiono ciężarek
80g,to na skutek ruchu wirowego dynamometru(w płaszczyźnie poziomej) sprężynka
wydłużyła się o 4cm.Jaki był stosunek okresów ruchu dynamometru w obu przypadkach?
19 mar 09:59
19 mar 10:39
hwdtel i Zen64:
F
d1=kx
1
Siła (o)dośrodkowa działająca na masę m
1=64g wydłużyła sprężynkę o x
1=3cm
(k współczynnik proporcjonalności)
I analogicznie
F
d2=kx
2,m
2=80g,x
2=4cm
| | 2π | |
Fd1=m1( |
| )2(d+x1),d=12cm |
| | T1 | |
T1/T2 = 1/1
19 mar 10:51