trygonometria
aluś :

Hello
ptrzebuje pomocy.. jestem pierszy raz na tym portalu i nie bardzo umiem sie tu poruszać wiec
sorry za ten rys.
polecenie to dany jest trójkąt prostokątny wykaż równośc prawdziwą
a sin α= b/a
b sin α= c/a
c cos α=b/c
d cosα c/a
19 mar 09:36
aluś : mnie sie wydaje ze to b
19 mar 09:36
aluś : katem α jest kat ostry i cos α=3/4 zatem oblicz sin α
19 mar 09:39
aluś : pomożecie

/
19 mar 09:40
J:
| | c | |
Co do rysnku, to prawidłwa odpowiedź to b) sinα = |
| |
| | a | |
sinα =
√1 − cos2α ⇒ sinα =
√1 − (3/4)2 ⇒ sinα =
√1 − (9/16) ⇒
| | √7 | |
sinα = √(7/16) ⇒ sinα = |
| |
| | 4 | |
19 mar 09:49
aluś : super czyli dobrze obliczyłam
choć wykorzystałam do tego twierdzenie pitagorasa
19 mar 09:55
aluś : czy mogę liczyc na dalszą pomoc mam zagadnienia od nauczyciela które mam rozwiązac taka karta
pracy do domu
19 mar 09:56
aluś : pole trójkąta równobocznego jest równe 12
√3. wysokość tego trójkąta wynosi
19 mar 09:58
aluś : mnie wyszło 6
19 mar 10:00
J: | | a2√3 | | a√3 | |
PΔ = |
| − stąd oblicz a, potem wysokość h = |
| |
| | 4 | | 2 | |
19 mar 10:01
aluś : najpierw obliczyłam z wrozu na pole trójkąta równoboczonego a=√48 czyli a=4√3
19 mar 10:02
aluś : dokładnie, bardzo dziekuję upewniłam sie sie jest dobrze
19 mar 10:03
J: Dobrze.
19 mar 10:04
aluś : pole trójkąta ABC w którym |AB|=5 |BC|=5 kat ABC = 60 st. jest równe

?
19 mar 10:05
J: To jest trójkąt równoboczny, o boku 5.
19 mar 10:07
aluś : przeprszam zle napisałam BC =8
19 mar 10:07
Wazyl: Skorzystaj zw wzoru:
gdzie α jest kątem zawartym między a i b.
19 mar 10:12
aluś :

miara kata zewnętrznego przy wierzchołku A trojkata ABC przedstawionego na rys wynosi
A 127
B 233
C 53
D 208
19 mar 10:18
19 mar 10:18
aluś : sprobuję...
19 mar 10:18
J: Musisz mieć jeszcze cos podane.
19 mar 10:19
aluś : nie wiem jak to podstawic
19 mar 10:21
aluś : tak przy tym zadaniu z rysunikem
kąt abc = 99 a bca=28
19 mar 10:24
aluś : nie wychodzą mi podane odpowiedzi
19 mar 10:26
19 mar 10:27
J: Odp A) czyli 127o
19 mar 10:28
aluś : ale dlaczego przecież suma kątów wewętrznych w trójkacie wynosi 180 st
to kąt bac = 53
od kąta pełnego czyli 360−53 to 307
19 mar 10:30
aluś : jak to inaczej obliczyć
19 mar 10:31
J: Nie od 360 , tylko od 180 ( to jest kat półpełny)
19 mar 10:32
aluś :
1
P =
*5*8sin60o
2
powinno mi wyjść 10
√3
?
19 mar 10:33
aluś : nie wpadłabym na to wydawało mi sie ze to cały kąt
19 mar 10:34
J: Tak ,10√3
19 mar 10:35
aluś : o tym kompletnie nie mam pojęcia
nie było mnie na tych lekcjach..
oblicz
sin 36st cos 54st + cos 36 sin 54 −1/2
19 mar 10:36
aluś : dziękuję
19 mar 10:36
aluś : b (1−cos 20st)(1+cos20st)−cos2 70st+2tg 75st * tg 15st
19 mar 10:39
J: sin36cos(90 − 36) + cos36sin(90 − 36) − 1/2 = sin36*sin36 + cos36*cos36 − 1/2 =
| | 1 | |
sin236 + cos236 = 1 −1/2 = |
| |
| | 2 | |
19 mar 10:45
aluś : abstrakcja ale zaraz spróbuje do tego dojść....
19 mar 10:47
J: | | 1 | |
Ostatnia linijka: sin236 + cos236 − 1 = 1 − 1/2 = |
| |
| | 2 | |
19 mar 10:47
aluś : prosze jeszcze o a...
nie wiem jak sie za to zabrac..
19 mar 10:47
J: To było do a)
19 mar 10:52
aluś : tak takk... miałam na myśli b
19 mar 10:53
aluś : c sin 12st cos 78st + cos 12st sin78st
19 mar 10:55
J: b) = 1 − cos220 − cos270 + 2*tg75*ctg75 = 1 − ( cos220 + sin220) + 2*1 = 1 − 1 + 2 = 2
19 mar 11:00
aluś : d 1/2tg 25st tg65st +(1− sin 40st)(1+sin40st) − sin2 50st
19 mar 11:01
aluś : jesteś cudowna bardzo Ci dziękuję

naprawdę nie wiem jak sie za to zabrac.. bede to za chwile
analizowac....
19 mar 11:03
aluś : moge liczyć na dalszą pomoc
19 mar 11:20
aluś : mam jeszcze policzyć pole trójkąta o bokach 3 , 6 oraz 7
19 mar 11:37
aluś : prosze sprawdzcie czy robie to dobrze
19 mar 11:38
aluś : czy powinnam obliczyć to z wzoru Herona
19 mar 11:43
aluś : wyszło mi 4√5
19 mar 11:44