Jak wykazać, że trójmian jest podzielny przez 2, dla każdego k€C
utc: Witajcie, właśnie kończę tworzyć równanie indukcyjne (wykaż że dla dowolnego n€C liczba n3 +5n
jest podzielna przez 6).
No to wziąłem sobie dla n=1:
13 +5*1 = 6a
6=6a => podzielny
Potem dla n=k:
k3+5k = 6b
I wreszcie wziąłem n=k+1
i po obliczeniach wyszło mi
6b+3(k2 + k +2) = 6c
I teraz, jeśli dobrze rozumuję to:
> 6a i 6c są podzielne przez 6
>k2 +k +2 musi być podzielne przez 2 dla każdego k€C, jednak jak to udowodnić, skoro ten
trójmian nie ma pierwiastków? Znaczy się, empirycznie, jest to prawda, tylko jak to zapisać
ładnie?
19 mar 01:04
ICSP: k2 + k + 2 = k(k+1) + 2 , k(k+1) dzieli się przez 2 jako iloczyn dwóch kolejnych liczb
naturalnych(któraś z nich musi być parzysta) . 2 dzieli się przez 2. Zatem k2 + k + 2 również
dzieli się przez 2
19 mar 01:12
ICSP: Dobranoc
19 mar 01:13
utc: O właśnie, tego mi brakowało, dzięki.
Cóż, pora już późna i człowiek nie widzi niektórych rzeczy.

Dobranoc
19 mar 01:37