Rozwiąż równanie
Kamil: Czy wie ktoś jak rozwiązać takie równanie?
19 mar 00:09
ICSP: Chyba źle przepisane równanie
19 mar 00:41
Kamil: dobrze jest przepisane, po uproszczeniu wychodzi:
sin2x=1+tgx
i wiem, że jest jedno możliwe rozwiązanie
19 mar 09:31
PW: | | 2tgx | |
sin2x = |
| , a więc można szukać rozwiązania równania |
| | tg2x+1 | |
t
3 + t
2 − t + 1 = 0
− kto umie rozwiązać, znajdzie t = tgx.
19 mar 13:26
Marker: skąd wziąłeś
| | 2tgx | |
bo jedynie przychodzi mi to tg2x = |
| ale nie ma w przykładzie tg2x  |
| | 1−tg2x | |
19 mar 13:58
ICSP: | | 2sinxcosx | | 2tgx | |
sin2x = |
| = |
| |
| | sin2x + cos2x | | 1 + tg2x | |
Doszedłem wczoraj do tego samego równania :
19 mar 14:01
Marker: Aaa dobra, nie zauważyłem, że to sin2x jest rozwinięty

tylko jak to teraz rozwiązać

żadną znaną mi metodą nie idzie

grupowanie, schemat hornera
i tw. bezouta nie idzie tego wyliczyć

Mój wykładowca jest geniuszem
19 mar 14:17
ICSP: zwykłe wzory Cardano załatwią sprawę.
19 mar 14:31