Nierówność wykładnicza
xJohnyk: Ktoś podpowie jak sie za to zabrać ?
4
1/2x2−x*3
x2+7x−2≤9
x2+2x*2
x−2
wiem że 4 można zapisać jako 2
2 i 9 jako 3
2 ale nie wiem co dalej z tym fantem, proszę o
podpowiedzi, a nie Odpowiedzi
18 mar 23:29
Maslanek: Podzielić obustronnie przez prawą stronę (w końcu jest większa od 0)
18 mar 23:32
xJohnyk: No dobrze ale co mi to daje ?
wychodzi:
2x2−2x * 3x2+7x−2/ 32x2+4x * 2x−2 ≤1
co tu poskracać ?
18 mar 23:43
ICSP: x2 − 2x − x + 2 = x2 − 3x + 2
x2 + 7x − 2 − 2x2 − 4x = − x2 + 3x − 2 = −(x2 − 3x + 2)
Teraz już chyba wszystko ładnie widać : )
18 mar 23:44
Maslanek: Na pewno wzdłuż odpowiednich podstaw

2
x2−3x+2*3
−x2+3x−2≤1
Widać już zależność
18 mar 23:45
pigor: ..., lub np. tak :
| | 412x2−x | | 9x2+2x | |
... ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 2x−2 | | 3x2+7x−2 | |
| | 2x2−2x | | 32x2+4x | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 2x−2 | | 3x2+7x−2 | |
⇔ 2
x2−2x−x+2= 3
2x2+4x−x2−7x+2 ⇔ 2
x2−3x+2= 3
x2−3x+2 ⇔
| | 2 | |
⇔ ( |
| )x2−3x+2= 1 ⇔ x2−3x+2= 0 ⇔ (x−2)(x−1)=0 ⇔ |
| | 3 | |
⇔ x=2 v x=1 ⇔
x∊{2,1} . ...
18 mar 23:50
xJohnyk: Dziękuje serdecznie za pomoc!
18 mar 23:53
pigor: przepraszam tam jest nierówność ≤ i funkcja wykładnicza
malejąca dlatego x2−3x+2 ≥0 ⇔ (x−1)(x−2) ≥0 ⇔ x≤1 v x≥2 ⇔
⇔ x∊(−∞;1>U<2;+∞) .
18 mar 23:55
xJohnyk: nie rozumiem tylko dlaczego x≤1
skoro:
x−1≥0
x≥1
19 mar 00:14
xJohnyk: Dobra już rozumiem to wynika z tego że funkcja jest malejąc,
więc opuszczając podstawę zmieniamy znak nierówności między wykładnikami na przeciwny, tak?
19 mar 00:17
pigor: ... tak .
19 mar 01:02