Ostrosłup o podstawie trójkąta
jakubs: Podstawa ostrosłupa jest trójkąt ABC w którym. |AC|=3 |BC|=7 |∡A|=60
Oblicz objętość tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że każda krawędź boczna ma długość
Spodek wysokości będzie środkiem okręgu opisanego na podstawie, ale nie wiem jak to dalej
ruszyć. Jakaś wskazówka ?
18 mar 22:56
bezendu:
To wylicz ten promień i potem z Tw Pitagorasa wyliczysz H, pole podstawy chyba wiesz jak ?
18 mar 23:00
jakubs: Zaćmienia dostałem, zapomniałem o Tw. Snelliusa.
Dzięki
18 mar 23:03
bezendu:
Nie znam tego twierdzenia ?
18 mar 23:04
jakubs: Snelliusa inna nazwa twierdzenia sinusów.
18 mar 23:09
bezendu:
To to mi się skojarzyło z odbiciem światła
18 mar 23:12
Janek191:

Mamy 7
2 = 3
2 + c
2 − 2*3 c*cos 60
o
49 = 9 + c
2 − 6 c*0,5
c
2 − 3 c − 40 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−40) = 169
√Δ = 13
| | √3 | |
Pp = 0,5 *3*8*sin 60o = 12* |
| = 6 √3 |
| | 2 | |
Korzystamy z wzoru:
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
| | 7*3*8 | | 168 | | 7 | | 7 | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| √3 |
| | 4* 6√3 | | 24√3 | | √3 | | 3 | |
Dokończ
18 mar 23:15
jakubs: Tak tak, ale to jest prawo załamania światła Snelliusa. Między prawem a twierdzeniem są chyba
jakieś różnice
18 mar 23:16
jakubs: Janek dzięki za fatygę. Już obliczyłem V=14[j3]
18 mar 23:17