Znajdź sumę wszystkich liczb parzystych od do 150 włącznie
Cersei: Znajdź sumę wszystkich liczb parzystych od do 150 włącznie
a1 = 2
r = 2
an = 150
an = a1 + (n − 1)r
150 = 2 + 2n − 2
2n = 150
n = 75
czy dobrze zaczęłam?
18 mar 22:06
5-latek: Od ilu ?
bo np 0 jest liczba parzysta
18 mar 22:12
Cersei: tak, od 0
18 mar 22:13
Cersei: czyli zamiast a1 = 2 może być 0?
18 mar 22:14
Hajtowy: Nie może tylko musi
18 mar 22:21
Cersei: coś mi źle wynik wychodzi :<
18 mar 22:28
PW: Napisz tak: liczba 0 jest parzysta, ale nie wpływa na wynik sumowania, możemy więc przyjąć, że
a1 = 2 i an = 150
− sumujemy wyrazy ciągu arytmetycznego, w którym a1=2, r = 2 i an=150.
19 mar 13:19