:)
Pati: wyznacz punkty przeciecia wykresu funkcji y=−2x+3 z osiami układu wspolrzednych
30 paź 15:39
andy: dla y=o wykres funkcji(prosta na płaszczyżnie) precina oś x w jakimś punkcie.W jakim?
a no do równania y=−2x+3 zamiast y wpisujemy 0 i otrzymujemy;
2x=3 dzielimy obie strony równania przez 2 iotrzymujemy x=3/2 ten punkt ma współrzędne
(3/2,0)
i leży na osi x−ów w odległości 3/2 od punktu początku współrzędnych.
dla x=0 przykrywamy paluszkiem −2x ( bo −2 razy 0 równa się zero ) i otrzymujemy y=3
a więc znależliśmy punkt na osi y (rzędnych) w którym ta oś i prosta przecinają się (0,3)
11 lis 21:02