ciagi
Madzik: 3 liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Ich suma wynosi 9. Jeżeli pierwszą z nich podniesiemy do
kwadratu, a od drugiej i od trzeciej odejmiemy 1 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby.
18 mar 21:52
Radek:
a+b+c=9
b=3
a+c=6⇒a=6−c
a2,(b−1) (c−1)
(b−1)2=a2(c−1)
22=(6−c)2+(c−1)
dokończ
18 mar 21:54
Madzik: skąd wiadomo, że b=3?
18 mar 22:00
Radek:
a+b+c=9
2b=a+c
3b=9
b=3
18 mar 22:01
Madzik: przepraszam, ale w dalszym ciągu nie rozumiem, to jest z jakiegos wzoru? Co z tym zostało
zrobione?
18 mar 22:09
Radek:
Nie znasz wzoru na ciąg arytmetyczny ?

2b=a+c
18 mar 22:10
Madzik: Znam, tylko nie pod tą postacią, tylko bardziej "definicyjnie" a
n i nie skojarzyłam; dzięki
bardzo, dalej postaram sie sama dokonczyć
18 mar 22:15