dowód
Bartek: kąty w trójkącie mają miary α, 2α, 4α. Uzasadnij że 1/a−1/b−1/c=0. gdzie a,b,c to oczywiście
boki tego trójkąta
18 mar 21:26
Piotr 10: wyjdz od tego, że sin3α=sin4α
18 mar 21:35
Bartek: sin3α=sin4α? jak to możliwe?
18 mar 22:29
Mila:
Bartek, trochę Piotr przeskoczył, o jeden most za daleko?
Już wyjasniam.
α+2α+4α=180
7α=180
| | 4 | | 4 | | 3 | |
sin( |
| π)=sin(π− |
| π)=sin( |
| π) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
18 mar 22:36
Bartek: aaa ok, bo wydawało mi sie dziwne ze rozne wartosci mogą sie rownać ale już wszystko jasne,
dzięki wielkie
18 mar 22:41
Mila:
18 mar 23:08
Bartek: ale jeszcze mam taki problem że nie mogę rozpisać sin4α
18 mar 23:19