bt
Radek:

W sześcianie o krawędzi długości 2 połączono ze sobą środki trzech ścian mających wspólny
wierzchołek. Sporządź odpowiedni rysunek i oblicz pole otrzymanego trójkąta.
Tak wygląda rysunek do zadania ?
18 mar 21:01
Mila:

Tu musisz sobie wyobrazić, że wyjmujesz jeden sześcianik.
18 mar 21:19
Radek:
to jest równoboczny o boku
√2
Myśli Pani że zdążę zrobić te bryły i analityczną do maja ?
18 mar 21:22
Mila:
Zdążysz na pewno.
Przecież w szkole też Cię uczą.
18 mar 21:26
Radek:

Narysuj przekrój równoległościanu płaszczyzną PQR .
to będzie trójkąt?
18 mar 21:26
Mila:
Nie. Poczekaj PW to pięknie tłumaczył, może zaglądnie, jeśli nie to ja narysuję.
18 mar 21:28
Radek:
Dobrze, poczekam bo z tymi przekrojami mam trochę kłopot, ogólnie zrobiłem 86 zadań z brył ale
jeszcze mam 200 i chcę zrobić to do końca marca no i jeszcze analityczna.
18 mar 21:30
Mila:

1)GP
2)PR, przedłużamy i mamy punkt S
3)SG⇒T
4)TU||PR
5) UV||GP
6)VR
Otrzymaliśmy sześciokąt.
18 mar 22:06
Radek:
a czemu przedłużamy ?
18 mar 22:07
Mila:
Aby wykonać cięcie.Wszystkie punkty muszą znaleźć się w jednej płaszczyźnie.
18 mar 22:13
Radek:

W prostopadłościanie poprowadzono z jednego wierzchołka przekątne ścian bocznych, obie o
długości 4. Wiedząc, że kąt między tymi przekątnymi ma miarę 60∘ , oblicz pole powierzchni
tego prostopadłościanu.
Czy α ma 90
0 ?
18 mar 22:23
Mila:
Pomyśl, między zielonymi jest kąt 60, obie przekątne równe, czy może tam być kąt prosty?
18 mar 22:29
Radek: nie może
18 mar 22:29
Radek:
Przekątna prostopadłościanu ma długość 5 i tworzy z dwoma ścianami prostopadłościanu kąty α i
| | 3√2 | | 4 | |
β takie, że cosα= |
| cosβ= |
| . Oblicz objętość tego prostopadłościanu. |
| | 5 | | 5 | |
Nie wiem jak tutaj z rysunkiem
18 mar 22:32
Mila:
To jaki tam jest Δ? 22:23?
18 mar 22:38
Radek:
48. Jeśli wstawiam nowe zadanie to zrozumiałem
18 mar 22:39
Mila:
18 mar 22:51
Radek:
Dziękuję za rysunek zaraz postaram się cos policzyć
18 mar 22:53
Radek:
wyliczyłem tak:
p=3
√2
|DD
1|=
√7
i szukam kąta prostego w ΔBD
1C
1 ale tam go chyba nie ma ?
18 mar 22:58
Mila:
Dobre obliczenia.
∡D1C1B=90o
D1C1 jest prostopadła do ściany BCC1B1 to jest też prostopadła do C1B
18 mar 23:08
Radek:
Takich zależności to ja nie znam.
18 mar 23:11
Mila:

Przewróć bryłę na ścianę BCC1B1
Jeżeli prosta przebija płaszczyznę i jest do niej prostopdała , to jest prostopadła do każdej
prostej leżącej w tej płaszczyźnie i przechodzącej przez punkt przebicia.
18 mar 23:20
Radek: postaram się zapamiętać to twierdzenie bo nie wiem jeszcze kiedy mamy kąt prosty w bryłach
18 mar 23:23
Radek:
Do naczynia w kształcie walca wypełnionego wodą do wysokości 7 cm włożono metalową kulkę o
promieniu 3 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
objętość naczynia. Przyjmując π ≈ 3,14 , wynik podaj z dokładnością do 1 cm 3 .
H=8 ale ile jest r ?
18 mar 23:31
Marcin:
Kula = jakby 1cm wysokości tego walca
r
2=36
r=6
18 mar 23:44
Radek:
a czemu nie 3 ?
18 mar 23:45
Marcin: Ale skąd 3?
Jeżeli wkładasz tą kulę do tego naczynia, to poziom wznosi się o 1cm, czyli
Objętość tego walca dla h=1 = objętość tej kuli.
18 mar 23:49
Radek:
objętość kuli ?
18 mar 23:51
Marcin: Objętość tego walca dla wysokości 1cm wyniesie πr2, musisz teraz zauważyć, że o 1 cm podnosi
się woda po włożeniu kuli. Wieć objętość tej kuli= co?
18 mar 23:56
Radek: no właśnie objętość kuli to co ?
18 mar 23:58
Marcin: | 4 | |
| πr3 − r przecież znasz. |
| 3 | |
18 mar 23:59
Radek:
no tak ale to równa się czemu ?
19 mar 00:04
Marcin: To się równa objętości tego walca dla wysokości równej 1cm.
Jeżeli masz 7 litrów wody w wiadrze, i po nalaniu tam z butelki wody robi się nagle 8l, to
objętość tej butelki będzie równa 1l z tego wiadra, rozumiesz?
19 mar 00:08
Radek:
teraz tak
19 mar 00:09
Marcin:
19 mar 00:12