Obliczyć macierz odwrotną za pomocą definicji. Pomóżcie.
Adan:
18 mar 20:45
5-latek: A jak brzmi definicja macierzy odwrotnej ?
Przeciez jest na to wzor poszukaj
18 mar 20:47
MQ: czyli
2a−c=1
2b−d=0
3a+c=0
3b+d=1
i rozwiązujesz układ równań
18 mar 20:50
Adan: Tzn A*A−1 = A−1*A = macierz jednostkowa właśnie o to chodzi skoro idąc tym tropem
A−1 jest macierzą odwrotną ( chyba, że źle myślę i nie jest) to korzystając tylko z
definicji nie potrafię tego zrobić. Metodą wyznaczników owszem, ale z definicji nie bardzo
rozumiem jak to zrobić.
18 mar 20:54
Adan: Dziękuję

po prostu próbowałem to zrobić bodajże metodą wyznaczników. W sensie skorzystać z
| | 1 | |
tego wzoru A−1= |
| [ AD]T . Wynik oczywiście otrzymałem aczkolwiek, w poleceniu |
| | detA | |
jest za pomocą definicji więc zapytałem tutaj.
18 mar 20:58