oblicz
mika: Wiadomo, że a > 0 i b < 0 i 3b2 = 3a2 + 8ab. Oblicz wartość wyrażenia 3a−2ba+2b
18 mar 20:32
pigor: ..., no to na dobranoc np. tak :
3b2= 3a2+8ab /:ab i
a>0 i b<0 ⇔ 3
ba = 3
ab+8 /*
ba ⇔
⇔
3 (ba)2−8 ba−3= 0 i Δ=64+4*9= 100,
√Δ=10 ⇒
⇒
ba =
16(8−10)= −
13 ⇒
b=−1k<0 i a=3k>0 i k∊R
+,
| | 3a−2b | | 3*3k−2*(−k) | | 9k+2k | | 11k | |
więc |
| = |
| = |
| = |
| = 11.  |
| | a+2b | | 3k+2*(−k) | | 3k−2k | | k | |
19 mar 00:35
pigor: ..., jak nie chcesz zmiennej
pomocniczej k, to możesz np. tak :
| 3a−2b | | a(3−2 ba) | | 3−2 ba | |
| = |
| = |
| = |
| a+2b | | a(1+2 ba) | | 1+2 ba | |
= i tu podstawisz
ba = −
13 . ...
19 mar 00:41
ZKS:
Lub po prostu.
3b2 = 3a2 + 8ab ⇒ (3b + a)(b − 3a) = 0 ∧ a > 0 ∧ b < 0 ⇒ a = −3b
19 mar 00:51
pigor: ... fakt − bardzo ładnie i ..

optymalnie .
19 mar 01:01