równania/nierówności z wartością bezwzględne
błagam!: proszę o wytłumaczenie kiedy zmieniam znak na przeciwny a kiedy zostaje ten sam przy
rozwiązywaniu równania lub nierówności liniowej z wartością bezwzględną.
np.|3x+2| −3x= 2
kiedy podczas rozważania przypadków zmieniam znaki.
18 mar 20:28
5-latek: to moze napisz definicje wartosci bezwzglednej
18 mar 20:31
błagam!: |x|= x>=0
−x<0
18 mar 20:33
5-latek: No to teraz patrz
np |3x+2| liczysz dla jakiego x wartosc sie zeruje
| | 2 | |
3x+2=0 to 3x=−2 to x=− |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
Teraz zdgodnie z ta definicja dla x>=− |
| opuszczamy wartosc bezwzgledna bez zmiany |
| | 3 | |
znaku
czyli |3x+2|= 3x+2
| | 2 | |
dla x<− |
| opuszczajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny i mamy |
| | 3 | |
|3x+2|=−(3x+2)=−3x−2.
| | 2 | |
Zobacz z edla x<− |
| wartosc w module bedzie ujemna np dla x=−2 |3*(−2)+2|=|−4| a ze |
| | 3 | |
wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna wiec na lezy zmienic znak na przeciwny opuszcajac
wartosc bezwzgledna czyli |−4|=−(−4)=+4
18 mar 20:41
błagam!: ok. a co jeśli mam np. |x+3|−|2x+1|=2−x
kiedy mam zmienić a kiedy nie?
wiem, że muszę przyrównać to z wartości do 0 żeby znaleźć miejsca zerowe i wyznaczyć trzy
przedziały. wyznaczę je tylko problem pojawia się znowu w wyliczeniu. Jedni mówią, że mam
patrzeć na x: jeśli jest ujemy to kółko będzie zmalowane po lewej jeśli dodatni− po prawej.
ale to się potem nie sprawdza przy wyliczeniach. inni każą mi rysować wykres, ale z niego już
kompletnie nic nie rozumiem.
18 mar 20:48
18 mar 20:53
błagam!: tu jest wszystko zupełnie inaczej opisane niż my mamy w szkole. a ja muszę na pracy klasowej
robić tak jak na lekcjach, więc nic mi to nie pomogło
18 mar 21:05