matematykaszkolna.pl
równania/nierówności z wartością bezwzględne błagam!: proszę o wytłumaczenie kiedy zmieniam znak na przeciwny a kiedy zostaje ten sam przy rozwiązywaniu równania lub nierówności liniowej z wartością bezwzględną. np.|3x+2| −3x= 2 kiedy podczas rozważania przypadków zmieniam znaki.
18 mar 20:28
5-latek: to moze napisz definicje wartosci bezwzglednej
18 mar 20:31
błagam!: |x|= x>=0 −x<0
18 mar 20:33
5-latek: No to teraz patrz np |3x+2| liczysz dla jakiego x wartosc sie zeruje
 2 
3x+2=0 to 3x=−2 to x=−

3 
 2 
Teraz zdgodnie z ta definicja dla x>=−

opuszczamy wartosc bezwzgledna bez zmiany
 3 
znaku czyli |3x+2|= 3x+2
 2 
dla x<−

opuszczajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny i mamy
 3 
|3x+2|=−(3x+2)=−3x−2.
 2 
Zobacz z edla x<−

wartosc w module bedzie ujemna np dla x=−2 |3*(−2)+2|=|−4| a ze
 3 
wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna wiec na lezy zmienic znak na przeciwny opuszcajac wartosc bezwzgledna czyli |−4|=−(−4)=+4
18 mar 20:41
błagam!: ok. a co jeśli mam np. |x+3|−|2x+1|=2−x kiedy mam zmienić a kiedy nie? wiem, że muszę przyrównać to z wartości do 0 żeby znaleźć miejsca zerowe i wyznaczyć trzy przedziały. wyznaczę je tylko problem pojawia się znowu w wyliczeniu. Jedni mówią, że mam patrzeć na x: jeśli jest ujemy to kółko będzie zmalowane po lewej jeśli dodatni− po prawej. ale to się potem nie sprawdza przy wyliczeniach. inni każą mi rysować wykres, ale z niego już kompletnie nic nie rozumiem.
18 mar 20:48
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html Najpierw przeanalizuj sobie te przyklady . Dobrze? Jak klikniesz na niebieska strzalke to masz rozwiazanie przykladu . Potem napiszsesz czego nie rozumiesz . OK?
18 mar 20:53
błagam!: tu jest wszystko zupełnie inaczej opisane niż my mamy w szkole. a ja muszę na pracy klasowej robić tak jak na lekcjach, więc nic mi to nie pomogłoemotka
18 mar 21:05