adanko
zela: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n3 + 5n jest podzielna przez 6.
z góry dzieki
18 mar 20:28
Trivial:
Arytmetyka modulo 6.
n 0 1 2 3 4 5
n3+5n 0 6 18 42 84 150
(mod 6) 0 0 0 0 0 0
Same zera → koniec dowodu.
18 mar 20:36
zela: a tak żebym zrozumiała?
18 mar 21:10
Meister: a znasz kongruencje?
18 mar 21:15
zela: nie...
18 mar 21:22
ICSP: n3 + 5n = n3 − n + 6n = (n−1) * n * (n+1) + 6n
Dopisz komentarz.
18 mar 21:23
Wazyl: Indukcyjnie:
Spr:
1
3+5*1=6 ok
zał: n
3+5n=6k ; k∊N
(n+1)
3+5(n+1)= n
3+3n
2+3n+1+5n+5=(
n3+5n)+3n
2+3n+6=6k+3(n
2+n+2)
Wystarczy pokazać że n
2+n+2 jest podzielne przez 2:
n(n+1)+2
Iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych jest zawsze podzielny przez 2.
Suma dwóch liczb parzystych jest parzysta.
Więc n
2+n+2=2m ; m∊N
Ostatecznie:
(n+1)
3+5(n+1)=6(k+m)
cnw
18 mar 21:24
Mila:
n3+5n=n(n2+5)=n*[(n2−1)+6]=
=n*(n2−1)+6n=
=n(n−1)*(n+1)+6n
wyrażenie jest podzielne przez 6 jako suma dwóch składnków podzielnych przez 6.
(n−1)*n*(n+1) iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6.
18 mar 21:25
zela: dziekuję
18 mar 21:26
Meister: (mod 6) mówi nam, że sprawdzamy jaką resztę z dzielenia przez 6 daje jakaś liczba.
bierzemy różne n. W pierwszej kolumnie takie, które jest podzielne przez 6, co w kwestii
zadania nie ma sensu bo jak wyciągniemy n przed nawias to widać, że jak n jest podzielne przez
6, to cała liczba jest podzielna przez 6. następnie bierzemy takie n, że jego reszta z
dzielenia przez 6 daje 1 (druga kolumna) i zauważamy, że wtedy n
3 będzie dawało resztę 1 z
dzielenia przez 6, a n
3+5n będzie dawało resztę 1+5*1 = 6, czyli reszta tego wyrażenia będzie
podzielna przez zatem wyrażenie będzie podzielne przez 6. W trzeciej kolumnie podobnie.
bierzemy n ≡2 (mod 6) (czytaj n przystaje do 2 modulo 6), co oznacza, że n daje resztę dwa
przy dzieleniu przez 6. Potem korzystamy z pewnych własności kongruencji i zatem n
3 ≡ 2
3
(mod 6) i dalej n
3+5n ≡ 2
3 + 5*2 (mod 6), czyli n
3+5n ≡ 18 ≡ 0 (mod 6), bo 18 daje resztę 0
przy dzieleniu przez 6, czyli znowu n
3+5n jest podzielne przez 6. Dalej chyba rozkminisz
sama. Powodzenia
18 mar 21:33
Meister: Wazyl: zauważ, że mieliśmy wykazać dla całkowitych, a indukcja działa na naturalnych
18 mar 21:37
Wazyl: Prawda nie doczytałem.
18 mar 22:31
18 mar 23:52