Ciągi
kolorovy: Wykaż że dla dowolnych liczb a1, a2, a3 róznych od zera i takich, że liczby a1
3,a2
3,a3
3 są
kolejnymi wyrazmi ciągu arytmetycznego spełniona jest nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| > |
| |
| | a12+a1a2+a22 | | a22+a2a3+a32 | | a12+a1a3+a32 | |
18 mar 20:19
kolorovy: Wie ktoś

?
18 mar 20:37
kolorovy: Może ktoś pomóc?
18 mar 20:55
kolorovy: Błagam bo na prawdę nie mam pojęcia jak to zrobić
18 mar 21:00
Wazyl: a
1=x
a
2=y
a
3=z
To po pierwsze.
| | x3+z3 | |
Po drugie jeżeli tworzą ciąg arytmetyczny to x3= |
| |
| | 2 | |
18 mar 21:05
Wazyl: y3=... *
18 mar 21:05
wmboczek: wzór a3−b3 z każdego ułamka zrób i przenieś na jedną stronę
(a3−a1)/2r>0
dla ciągu rosnącego +/+ a dla malejącego −/−
18 mar 21:07
Eta:
.... np. tak
(a
2−a
1)(a
22+a
2*a
1+a
12)= a
23−a
13= r
pomnóż licznik i mianownik ułamków odpowiednio przez
pierwszy przez (a
2−a
1)
drugi przez (a
3−a
2)
trzeci(prawa strona) przez (a
3−a
1)
otrzymasz:
| | a2−a1 | | a3−a2 | | a2−a1 | | a3−a2 | |
L= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | a23−a13 | | a33−a23 | | r | | r | |
P= ...... podobnie
18 mar 21:09