Ciągi
łysy: Liczby a1,a2,...,an są niezerowymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wykaż, że gdzie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sn=a1an( |
| + |
| +...+ |
| ), gdzie sn wyraża sumę n początkowych wyrazów |
| | a1 | | a2 | | an | |
tego ciągu.
18 mar 19:59
łysy: Ponawiam
18 mar 20:20
Wazyl: a
n=a
1q
n−1
S
n=a
1+a
1q+a
1q
2+...+a
1q
n−2+a
1q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn=a1qn−1 * ( |
| + |
| +.... |
| + |
| ) |
| | a1qn−1 | | a1qn−2 | | a1q | | a1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn=a1an( |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | a1 | | a2 | | an | |
18 mar 20:29
Wazyl: Poprawiam
Sn=a12 qn−1*(.......)
18 mar 20:31
łysy: Nie ogarniam tej drugiej liniki. Bo jak przemnożę to w nawiasie zostanie to pierwszy wyraz
będzie równy 1, a ostatni qn−1. Więc przed nawiasem chyba powinno być a12qn−1?
18 mar 20:35
łysy: | | qn−1 | |
O właśnie i jeszcze takie pytanie czysto obluczeniowe jak jest |
| to jak się |
| | qn−2 | |
zachowuje potęga?
18 mar 20:37
Wazyl: a
n+1=a
n*a
18 mar 22:25