planimetria
muflon: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc, że długość krawędzi bocznej to
k, promień okręgu wpisanego w podstawę to r.
Czy wynik powinien wyjść 3r2(√3k2−4r2)
18 mar 19:11
muflon:

podstawa
18 mar 19:20
muflon:

przekrój osiowy
18 mar 19:22
5-latek: Przyda sie jeszce to
| | 2 | |
w szesciokacie foremnym a= R= |
| r a−dlugosc boku R pronien okrego ipisanego i r |
| | √3 | |
promien okregu wpisanego w szesciokat
| | 3 | | 3 | |
Pole szseciokata foremnego S= |
| √3a2= |
| √3R2= 2√3r2 |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 19:35
18 mar 19:37
5-latek: Tylko uwazaj na promienie
18 mar 19:40
muflon: dzięki
18 mar 20:50