zad
matmematyka: a)sin1200o+cos(−1880o)
b)4sin120o+tg300o
c)2sin120o−tg240o
d)3cos(−300o)sin45 \cdot tg135o
e)2sin2225o−ctg330o \cdot tg405o
f)10ctg315 osin(−150o)cos225o
Oblicz bez uzwycia tablic
g)sin2cos(−1800o)
−−−−−−−−−−−−−−−
tg(−135o) \cdot ctg405o
h)9sin150o−4cos240o+12sin600o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3sin(−45−2cos(−420o)
30 paź 15:01
matmematyka: zrobi ktos 5 ostatnich prosze..
30 paź 15:23
godzio187: robie od d − h
30 paź 16:07
godzio187: napisze ci jak to zapisać, sobie już sam podstawisz
d)
tg135=tg(90+45)=−ctg45=−1
e)
| | √2 | | 1 | |
sin2(225)=sin2(180+45)=−sin245=(− |
| )2= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
ctg330=ctg(270+60)=−tg60=−
√3
tg405=tg(360+45)=tg45=1
f)
ctg(315)=ctg(270+45)=−tg45=−1
| | 1 | |
sin(−150)=sin210=sin(180+30)=−sin30=− |
|
|
| | 2 | |
| | √2 | |
cos225= cos(180+45)=−cos45=− |
|
|
| | 2 | |
g i h nie mam pojecia jak
30 paź 16:28
pawlo: −ctg120
8 kwi 18:49