granice
zadanie: oblicz granice metoda de l'Hospitala.
H H
| | 2cosx−x2−2 | | −2sinx−2x | |
lim |
| =lim |
| = |
| | xsinx−x2 | | sinx+xcosx−2x | |
| | −2cosx−2 | |
=lim |
| = |
| | cosx+cosx−xsinx−2 | |
x→0
| | −2cosx−2 | | −4 | |
=lim |
| =lim |
| |
| | 2cosx−xsinx−2 | | 0 | |
i teraz nie wiem czy to bedzie −
∞ czy +
∞ ?
moge prosic o pomoc?
18 mar 18:52
zadanie: ?
18 mar 19:09
Mila:
Trzeba badać granicę z lewej i prawej strony 0
Ważne wyrażenie:
x*sinx →0
+ z jednej i drugiej strony zera.
Granica:
∞
w ostatnim etapie będzie
| | −4 | |
[ |
| ] to taki nieformalny zapis, ale widać granicę równą ∞ |
| | 2−(0+)−2 | |
18 mar 20:02
zadanie: dziekuje
18 mar 20:07
Mila:
Jaki masz teraz dział z analizy?
18 mar 20:19
zadanie: pochodne
18 mar 20:33
Mila:

Powodzenia.
18 mar 20:35