Wielomiany
Olek: Pomóżcie proszę z prostym obliczeniem na wielomianach. Zadanie wydaje się być banalne, jednak
mam problem z tym jednym przykładem, ciągle wychodzi mi inny wynik niż powinien.
Wykonaj działania:
W(x) − [P(x)−G(x)], gdzie:
W(x)= −3x3+2x2+5x−1
P(x)= 2x2 + 3x
G(x)= x4−2x3+4x2−7
Wynik jaki powinien wyjść, to: x4−5x3+4x2+2x−8
18 mar 18:44
Olek: Jeżeli moglibyście to proszę o dokładny proces obliczeń, bym wiedział gdzie robię błędy.
18 mar 18:46
Marcin: −3x3+2x2+5x−1 − [( 2x2 + 3x)−(x4−2x3+4x2−7 ) ] uważasz na znaki?
18 mar 18:48
Olek: Tak, wiem, że jeżeli przed nawiasem znajduje się minus to zmieniam w nim znaki na przeciwne.
Tak robię
18 mar 18:51
5-latek: zeby bylo latwiej liczyc to najpierw wykonjaj dzialanie w tym nawisie kwadratowym czyli
[2x2+3x−(x4−2x3+4x2−7]=2x2+3x−x4+5x3−4x2+7 teraz to uporzadkuj i odejmij od W(x)
czyli W(x)−( to co wyszlo )
18 mar 18:54
5-latek: Znowu spozniony
18 mar 18:54
Marcin: −3x
3+2x
2+5x−1−2x
2 − 3x+x
4−2x
3+4x
2−7 ← Po zmianie znaków. Sprawdź
18 mar 18:55
vld;: −3x3+2x2+5x−1+x4−2x3+2x2−3x−7 Tak wychodzi po wykonaniu działań w nawiasie kwadratowym.
18 mar 18:56
Marcin: 5−latek, ale liczą się chęci
18 mar 18:56
5-latek: Zaraz wyciagam z lodowki
18 mar 18:59
Marcin: A ja nie mam w lodówce

Na zdrowie
18 mar 19:01
Olek: Dzięki wielkie chłopaki, nie wiem jak mogło mi to nie wyjść wcześniej

Teraz już wszystko
jasne
18 mar 19:14