analityczna
Radek:
Na prostej y = − 3x+ 2 wyznacz punkt, którego suma kwadratów odległości od osi układu
współrzędnych jest najmniejsza
A=(x,−3x+2)
Punkt leżący na osi OX =(x,0) OY=(0,y)
(x−x)2+(−3x+2)2+(x−0)2+(−3x+2−y) cos nie tak
18 mar 18:11
Radek: ?
18 mar 18:19
Mila:
Ostatni składnik wyzeruje się.
czyli:
f(x)=x2+9x2−12x+4
f(x)=.. i liczysz xw
18 mar 18:22
Radek: czemu się wyzeruję wspó na osi OY(0,y)
?
18 mar 18:25
Mila:

P(x,y)
Odległości Punktu P od osi
Od osi OX wynosi |y|
Od osi OY wynosi |x|
W Twoim zadaniu należało zapisac tak
f(x)=x
2+y
2=x
2+(−3x+2)
2
18 mar 18:40
Radek:
A czemu nie można ze wzoru na długość odcinka ?
18 mar 18:43
Mila:
P(x,−3x+2) punkt na prostej y=−3x+2
Możesz, ale to wytaczanie armaty na wróbla.
X=(x,0)
|XP|2=(x−x)2+(−3x+2−0)2=(−3x+2)2
Y=(0,y)=(0,−3x+2)
|YP|2=(x−0)2+(−3x+2−(−3x+2))=x2
18 mar 18:55
Radek: tylko nie wiem czemu drugi składnik się zeruje skoro ja mam y a nie −3x+2
18 mar 18:58
Mila:

Przecież y to druga współrzędna punktu należącego do prostej i dlatego y=−3x+2
18 mar 19:05
Radek:
Ale chyba nie rozumie Pani o czym mówię napiszę tak
A=(x,0)
B=(0.y)
K=(x,−3x+2)
(x−x)2+(−3x+2−0)2+(x−0)2+(−3x+2−y)2
przecież punkt leżący na osi oy nie ma wspórzędnej (0,−3x+2) ?
18 mar 19:12
Mila:

Ma.
Przykład.
K=(2,3)
A=(2,0)
B=(0,3)
18 mar 19:43
Radek: to czemu mi to nie wychodzi ?
18 mar 19:49
Radek: ?
18 mar 20:07
Mila:
Twój zapis:
(x−x)2+(−3x+2−0)2+(x−0)2+(−3x+2−y)2=
02+(−3x+2)2+x2+02= x2+(−3x+2)2 i co się nie zgadza?
18 mar 20:17
Radek:
to y nie pasuję
(−3x+2−y)2
18 mar 20:22
Mila:
Przecież , popatrz na konkretny przykład 19:43
Punkt K(2,3) − masz rzut na oś OY i punkt B ma taka współrzędną y−ową jaka jest na prostej.
18 mar 20:30
Radek:
Ja chyba tego nie zrozumiem
18 mar 20:32
Mila:
Może jutro zrozumiesz.
B=(0,3) to x=0, y=3
B=(0,−3x+2) to x=0 , y=−3x+2
18 mar 20:34
Radek: ten drugi zapis to ok to wiem
18 mar 20:35