matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt prostokątny
Marcin:
Nie wiem jak obliczyć bok b. Cały czas wychodzi mi błędny wynik. Może ktoś pomóc? Moje obliczenia: 2a
2
+ a
2
= b
2
4a
2
+ a
2
= b
2
5a
2
= b
2
5a = b b = 5a Bok b powinien wynosić a
√
5
18 mar 18:09
dero2005:
5a
2
= b
2
b =
√
a
2
*
√
5
= a
√
5
18 mar 18:11
Marcin:
dzięki wielkie
18 mar 18:13