Oblicz Parametr m
Piter23: Oblicz dla jakich wartosci parametru m funkcja f jest 1. rosnaca , 2. malejaca gdy:
b) f(x)=logm2−1x c) f(x)=logm+1mx
18 mar 17:49
Piter23: pomoze ktos?
19 mar 23:32
ICSP: a wkład własny ?
Kiedy funkcja w postaci f(x) = loga b jest rosnąca a kiedy malejąca ?
19 mar 23:33
Piter23: rosnaca jest gdy a>1 a maleja 0<a<1
19 mar 23:47
ICSP: a gdy a < 0 ?
19 mar 23:50
Piter23: Funkcja wtedy maleje
19 mar 23:54
ICSP: Źle. Nie istnieje loga b jeśli a <0.
Dziedziną logarytmu jest zdefiniowana następująco :
loga b istnieje gdy a > 0 i a ≠ 1 i b > 0
Teraz możemy przejść do twoich przykładów.
b) f(x) = logm2 − 1 x. Najpierw ustalamy dziedzinę : a > 0 i a ≠ 1
1o m2 − 1 > 0
m ∊ (− ∞ ; −1) ∪ (1 ; + ∞)
2o m2 − 1 ≠ 1
m ≠ √2 ⋀ m ≠ − √2
Zatem dziedziną w przykładzie b jest przedział :
m ∊ (− ∞ ; −1) ∪ (1 ; + ∞) \{√2 ; − √2
f(x) rośnie dla a > 1 czyli dla m2 − 1 > 1 skąd dostajemy m ∊ (− ∞ ; − √2) ∪ (√2 ; + ∞)
f(x) maleje dla 0 < a < 1 czyli dla 0 < m2 − 1 < 1 skąd m ∊ (−√2 ; −1) ∪ (1 ; + √2)
Drugi przykład robi się analogicznie
19 mar 23:59
Piter23: dzieki

za pomoc i przepraszam za moja glupote

a moja glupota wynika z braku pracy
20 mar 00:08