Viete
tre: Dla jakich wartości parametru m iloczyn różnych pierwiastków równania 2x2−(m+1)x+m−1=0 jest
równy wartości bezwzględnej ich różnicy?
Pierwszy warunek z deltą mam, w drugim dochodzę do równania m−1=|m−3|, to myślałem że m−1= m−3
v m−1= −m + 3, ale nie, bo wychodzi wtedy w jednym przypadku m ∊ zbioru pustego, a w
odpowiedzi jest tylko m = 2, czyli wynik równania m − 1= −m + 3. Czemu tak?
18 mar 17:45
Kirsie: Zrób to przedziałami. W twoim rozwiązaniu brak jednego założenia |coś|≥0. Tym sposobem bez
założenia można rozwiązać to tylko wtedy kiedy m jest tylko pod wartością bezwględną. Np.
|m−3|=23

Pozdrawiam i życze miłego liczenia
18 mar 18:38
tre: aha, czyli mam zrobić |m − 1| = |m − 3|?
18 mar 19:21