Wielomiany
Boielek: Pomoooocy

Wielomian W(x)=(5x+2)(x+1)*R(x) jest stopnia piątego. Podaj przykład wielomianu R(x) takiego,
aby wielomian W(x) był podzielny przez wielomian P(x)=25x
4−4x
2
Jak do tego się zabrać
18 mar 17:40
PW: Wskazówka:
25x4−4x2 = x2(25x2−4) = x2(5x−2)(5x+2)
18 mar 17:47
Boielek: Za bardzo nic mi to nie mówi
18 mar 17:51
Boielek: Jeszcze jakaś pomoc?
18 mar 17:58
PW: Skup się, pomoc nie polega na myśleniu za kogoś.
Wielomian W jest podzielny przez: (5x+2), (x+1) i R(x) − masz to wyraźnie napisane w
treści zadania..
Teraz trzeba tak zmienić R(x), żeby okazało się, że W jest podzielny także przez
x2(5x−2)(5x+2)
18 mar 18:12
Boielek: R(x)=x2(5x−2)
W(x)=(5x+2)(x+1) *x2(5x−2)=(5x+2)(5x−2)*x2(x+1)=
=x2(25x2−4)(x+1)=(25x4−4x2)(x+1)
tak?
18 mar 18:22
PW: Tak, nowy R jest stopnia trzeciego (taki być musiał zgodnie z warunkami zadania); wystarczył 1.
wiersz Twojej odpowiedzi (pytali o R, a nie o W).
18 mar 18:31