.
Klaudia: Oblicz średnią arytmetyczną oraz podaj medianę zestawu danych:
a) wszystkich wielokrotności liczby 5 należących do przedziału <10,125>
b) kolejnych naturalnych potęg liczby 2 należących do przedziału (10,1000)
w podpunkcie a) a1=10 r=5
| | a1+an | | 10+125 | |
obliczyłam średnią arytmetyczną |
| = |
| =67,5 |
| | 2 | | 2 | |
w podpunkcie b) a1=16 q=2
proszę o dalszą pomoc w zadaniu.
18 mar 17:37
Klaudia: chociaż o małą podpowiedź
18 mar 17:49
klaudia: .
18 mar 18:12
klaudia: Bardzo zalezy mi na tym zadaniu.
18 mar 18:26
Marcin: a)
10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 105, 110, 115,
120, 125
Jaka tu jest mediana, co?
18 mar 18:29
Marcin: b)16,32,64,126,256,512
Jaka tu jest średnia arytmetyczna?
Jaka tu jest mediana?
18 mar 18:30
klaudia: Aaa dziękuje

myslalam że da się rozwiązać to zadanie bez wypisywania liczb ale jestem durna
teraz wszystko ładnie widac
18 mar 18:34