pomocy
pomocy: oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jezeli przekątna
ściany bocznej to 18 cm a kąt między przekątną ściany bocznej i krawędzią podstawy ma miarę 30
stopni
18 mar 17:12
dero2005:

s = 18
a = s*cos30
o =
h = s*sin30
o =
18 mar 17:38
pomocy: możesz tylko wyniki mi napisać a ja sb sprawdze czy dobrze zrobione
18 mar 17:50
dero2005:
a może odwrotnie?
18 mar 17:53
pomocy: no ok. to zaraz napisze
18 mar 17:54
pomocy: a= 9p[3]
h= 9
18 mar 18:01
dero2005:
OK
18 mar 18:06
pomocy: a pole całkowite 252√3 nie wiem czy dobrze pomnozone i skroocone
18 mar 18:11
pomocy: a objętość nie wiem jak pomnożyć, podstawione i nie wiem jak dalej
18 mar 18:12
dero2005:
Chłopaku albo Dziewczyno, przecież to są normalne działania arytmetyczne
| | (9√3)2√3*9 | | 2187 | |
V = |
| = |
| √3 |
| | 4 | | 4 | |
| | (9√3)2√3 | | 243 | |
Pc = |
| + 3*9√3*9 = |
| √3 + 243√3 = |
| | 2 | | 2 | |
| | 243 | | 486 | | 729 | |
= |
| √3 + |
| √3 = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 mar 18:19
pomocy: dziękuję
18 mar 18:28