Zadanie
esencjusz: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 30stopni a
krawędź podstawy ma długość 15. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
18 mar 16:52
Karola:

α=30
k=15
Pb=?
h
1 − wysokość ściany bocznej
3h
1 = 7.5
√3 /:3
h
1 = 2.5
√3
| | 1 | |
Pb= |
| * 15 * 2.5√3 = 18.75√3 = 1834√3 |
| | 2 | |
18 mar 17:28
Karola: Ja tak to bym zrobiła

nie wiem czy dobrze ...
18 mar 17:28
esencjusz: Dziękuje, tak myślałem
18 mar 17:30
dero2005:

a = 15
h
s =
18 mar 17:31
dero2005:
Karola @ coś Ty wymyśliła?
18 mar 17:42
esencjusz: Dzięki dero, teraz już wiem o co chodzi
18 mar 17:43