jak wygląda twierdzenie odwrotne do Twierdzenia Talesa ?
as: jak wygląda twierdzenie odwrotne do Twierdzenia Talesa ?
18 mar 16:34
PW: Jak każde twierdzenie odwrotne.
Twierdzenie odwrotne do
p ⇒ q
ma postać
q ⇒ p.
18 mar 16:35
18 mar 16:36
daras: wujek Google nie pomógł ?
18 mar 16:44
as: to twierdzenie odwrotne wyglada tak samo jak twierdzenie talesa ? Bo nie widze roznic
18 mar 17:02
PW: A widzisz różnicę między zdaniem
"jeżeli liczba n∊N dzieli się przez 4, to n dzieli się przez 2"
a zdaniem
"jeżeli liczba n∊N dzieli się przez 2, to n dzieli się przez 4"?
To jest przykład twierdzenia i twierdzenia do niego odwrotnego.
18 mar 17:22
as:

dany jest czworokąt wypukły ABCD niebędący równoległobokiem. Punkty M,N są odpowiednio środkami
boków AB i CD. Punkty P,Q są odpowiednio środkami przekątnych AC i BD. Uzasadnij, że MQllPN.
Korzystając z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa:
to jak wygląda w tym przypadku normalne twierdzenie Talesa ?
18 mar 17:49
Mila:

zał. k||m
oblicz długość odcinka x.
Z tw. Talesa
18 mar 17:55
as: a odwrotne do Tw talesa to:
18 mar 17:56
Mila:

Sprawdź czy proste k i m są równoległe.
Z tw. odwrotnego do tw. Talesa
4*5=?8*3
20≠24
odcinki wyznaczone na ramionach kąta nie są proporcjonalne, zatem proste k, m nie są
rownoległe.
18 mar 18:00
PW: Zacytuję:
Korzystając z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa:
| |DN| | | |NC| | |
| = |
| ... |
| |AP| | | |PC| | |
I co dalej? Czemu nie korzystasz z tego twierdzenia − nie wyciągasz wniosku o
równoległości, tylko uprawiasz jakąś galopadę myślową kończąc to pytaniem o twierdzenie
Talesa? W tym zadaniu twierdzenia Talesa nie zastosujesz, bo nie wiesz nic o żadnych prostych
równoległych.
18 mar 18:06
as: ja mam tak zadanie rozwiązane i napisane że jest to twierdzenie odwrotne do tw. Talesa
18 mar 19:55
as: ja wiem co dalej zrobić tylko nie rozumiem o co chodzi z tym twierdzeniem odwrotnym do
twierdzenia talesa jak je się wyznacza
18 mar 20:09
Mila:

DN=NC z założenia
PD=PB z założenia
(Na ramionach kąta CDB zostały wyznaczone odcinki proporcjonalne przez proste NP i BC)
Analogicznie :
(Na ramionach kąta CAB zostały wyznaczone odcinki proporcjonalne przez proste MQ i BC)
Zatem:
NP||BC i MQ||BC ⇔NP||MQ
18 mar 20:15