matematykaszkolna.pl
jak wygląda twierdzenie odwrotne do Twierdzenia Talesa ? as: jak wygląda twierdzenie odwrotne do Twierdzenia Talesa ?
18 mar 16:34
PW: Jak każde twierdzenie odwrotne. Twierdzenie odwrotne do p ⇒ q ma postać q ⇒ p.
18 mar 16:35
18 mar 16:36
daras: wujek Google nie pomógł ?
18 mar 16:44
as: to twierdzenie odwrotne wyglada tak samo jak twierdzenie talesa ? Bo nie widze roznic
18 mar 17:02
PW: A widzisz różnicę między zdaniem "jeżeli liczba n∊N dzieli się przez 4, to n dzieli się przez 2" a zdaniem "jeżeli liczba n∊N dzieli się przez 2, to n dzieli się przez 4"? To jest przykład twierdzenia i twierdzenia do niego odwrotnego.
18 mar 17:22
as: rysunekdany jest czworokąt wypukły ABCD niebędący równoległobokiem. Punkty M,N są odpowiednio środkami boków AB i CD. Punkty P,Q są odpowiednio środkami przekątnych AC i BD. Uzasadnij, że MQllPN. Korzystając z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa:
|DN| |NC| 

=

|AP| |PC| 
to jak wygląda w tym przypadku normalne twierdzenie Talesa ?
18 mar 17:49
Mila: rysunek zał. k||m oblicz długość odcinka x. Z tw. Talesa
4 5 

=

i obliczasz
6 x 
18 mar 17:55
as: a odwrotne do Tw talesa to:
6 

= x5 ?
4 
18 mar 17:56
Mila: rysunek Sprawdź czy proste k i m są równoległe. Z tw. odwrotnego do tw. Talesa
4 8 

=?

3 5 
4*5=?8*3 20≠24 odcinki wyznaczone na ramionach kąta nie są proporcjonalne, zatem proste k, m nie są rownoległe.
18 mar 18:00
PW: Zacytuję: Korzystając z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa:
|DN| |NC| 

=

...
|AP| |PC| 
I co dalej? Czemu nie korzystasz z tego twierdzenia − nie wyciągasz wniosku o równoległości, tylko uprawiasz jakąś galopadę myślową kończąc to pytaniem o twierdzenie Talesa? W tym zadaniu twierdzenia Talesa nie zastosujesz, bo nie wiesz nic o żadnych prostych równoległych.
18 mar 18:06
as: ja mam tak zadanie rozwiązane i napisane że jest to twierdzenie odwrotne do tw. Talesa
18 mar 19:55
as: ja wiem co dalej zrobić tylko nie rozumiem o co chodzi z tym twierdzeniem odwrotnym do twierdzenia talesa jak je się wyznacza
18 mar 20:09
Mila: rysunek DN=NC z założenia PD=PB z założenia
 DN PD 

=

=1⇔NP||BC
 NC PB 
(Na ramionach kąta CDB zostały wyznaczone odcinki proporcjonalne przez proste NP i BC) Analogicznie :
AQ AM 

=

⇔MQ||BC
QC MB 
(Na ramionach kąta CAB zostały wyznaczone odcinki proporcjonalne przez proste MQ i BC) Zatem: NP||BC i MQ||BC ⇔NP||MQ
18 mar 20:15