Ciągi
łysy: Ciągi (1,y,z) oraz (1,y2−1,x2−y2) są arytmetyczne. Wyznacz różnicę drugiego ciągu.
Wiem, że kiedyś było ale kompletnie nie rozumiem tamtego rozumowania
18 mar 15:42
łysy: Oczywiście błąd, 3 wyraz 2 ciągu to z2−y2
18 mar 15:43
J: 2(y2 − 1) = z2 +y2 +1 i 2y = 1 + z
18 mar 15:46
łysy: No i albo zrobiłem błąd, albo nie wiem bo mam
Z2+6z−1=0
18 mar 15:53
J: 2(y2 − 1) = z2 − y2 +1 i 2y = 1 + z
18 mar 15:54
łysy: No tak, wyliczyłem to i mi wyszło to co napisałem powyżej
18 mar 15:57
łysy: Sprawdziłem i na pewno tak, może też być
Y2+4y−4=0
18 mar 16:02
Hajtowy:
{2y=z+1⇔ z=2y−1
{2y2−2=z2−y2+1 ⇔ 3y2=z2+3
No więc: 3y2=(2y−1)2 + 3 ⇔ 3y2=4y2−4y+1+3 ⇔ y2−4y+4=0
y2−4y+4=0
Δ=0
y=2
z=2*2−1 ⇔ z=3
z=3
y=2
Ciągi są następujące: (1,2,3) oraz (1,3,5)
18 mar 16:04