| 7 | 2 − x | x + 1 | |||
− | − | ||||
| 2x − 6 | x2 − 3x | x2 − 9 |
| 7 | 2 − x | x + 1 | |||
− | − | = | |||
| 2x − 6 | x2 − 3x | x2 − 9 |
| 7x2 + 21x − 4x −12 +2x2 + 6x − 2x2 − 2x | ||
= | = | |
| 2x(x−3)(x+3) |
| 7x2 + 21x −12 | ||
= | ||
| 2x(x−3)(x+3) |
(2x−6) ≠ 0 ⇔ 2(x−3) ≠ 0 ⇔ x ≠ 3
x2−3x ≠ 0 ⇔ x(x−3) ≠ 0 ⇔ x ≠ 0 v x ≠ 3
x2−9 ≠ 0 ⇔ x ≠ 3 v x ≠ −3
Df=R−{−3;0;3}
Wiedząc, że
(2x−6) = 2(x−3)
x2−3x = x(x−3)
x2−9= (x+3)(x−3)
policz tak, aby było dobrze − nigdzie sie nie pomyl − nie chce mi się sprawdzać Twojego więc
licz od nowa
| 7 | 7x(x+3) | 7x2+21x | |||
= | = | ||||
| 2(x−3) | 2x(x−3)x+3) | 2x(x−3)(x+3) |
| 2−x | 2−x | (2−x)•2(x+3) | 4x+12−2x2−6x | ||||
= | = | = | |||||
| x2−3x | x(x−3) | 2x(x−3)(x+3) | 2x(x−3)(x+3) |
| −2x2−2x+12 | ||
= | ||
| 2x(x−3)(x+3) |
| x+1 | (x+1)•2x | 2x2+2x | |||
= | = | , | |||
| x2−9 | 2x(x−3)(x+3) | 2x(x−3)(x+3) |
| 7x2+21x +2x2+2x−12 − 2x2−2x | 7x2+21x−12 | ||
= | |||
| 2x(x−3)x+3) | 2x(x−3)(x+3) |