Dany jest punkt P (-1, -2) Wyznacz :
Kasia: Dany jest punkt P (−1, −2) Wyznacz :
a) na prostej x=3 punkt odległy o 4√2 os punktu p
b) na prostej y=2 punkt odległy o 2√5 od punktu P
c) na prostej x−2y=2=0 punkt odległy o √10 od punktu P
18 mar 15:03
wredulus_pospolitus:

b = ... wiesz ile
a −−− zmienna
(4
√2)
2 = d
2 = a
2 + b
2
wyznacz 'a'
analogicznie pozostałe podpunkty
18 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
albo:
albo rysujesz okrąg o promieniu r = 4p{2] i patrzysz gdzie się on przetnie z wskazaną prosta
albo rozwiązujesz to algebraicznie
| ⎧ | (x+2)2 + (y+1)2 = (4√2)2 | |
| ⎩ | x=3 |
|
analogicznie pozostałe podpunkty
18 mar 15:21
Hajtowy: 25 + y
2+2y+1 = 32
y
2+2y−6=0
Δ=4+24=28
√Δ=2
√7
To tak na skróty xD
18 mar 16:19