równość trygonometryczna
kalosz: Jak rozwiązać taką równość?
1+sin(log4x)+sin(32*Pi − log2x)=0
18 mar 14:23
pigor: ..., otóż, x∊
R+=D
1+sin(log4x)+sin(32π−log2x)=0 ⇔ 1+sin(log
4x)−cos(log
2x)=0 ⇔
⇔ 1+sin(
12log
2x)−cos(log
2x)=0 ⇔ 1−cos(2*
12log
2x)+sin(
12log
2x)=0 ⇔
⇔ 2sin
2(
12log
2x)+sin(
12log
2x)=0 ⇔
⇔ sin(
12log
2x) [2sin(
12log
2x)+1]= 0
⇔ sin(
12log
2x)= 0 v 2sin(
12log
2x)+1= 0 ⇔
⇔
12log
2x=0+kπ v sin(
12log
2x)= −
12 ⇔
⇔ log
2x=2kπ v
12log
2x= −
16π+2kπ v
12log
2x=π+
16π+2kπ ⇔
⇔ x= 2
2kπ v log
2x= −
13π+4kπ v log
2x=2π+
13π+4kπ ⇔
⇔
x= 4kπ v x=2
−13π+4kπ v x=2
2π+13π+4kπ ⇒
⇒
x=2113π+4kπ v
x=2193π+4kπ ⇔
⇔
x= 4kπ v x= 2113π+4kπ v
x= 2193π+4kπ. ...
18 mar 15:05