stereometria
muflon: Dany ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego krawędź podstawy ma długość a oraz krawędź
boczna nachylona jest pod kątem alfa. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną
zawierającą przekątną jego podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem beta.
18 mar 14:09
muflon:

podstawa i przekrój, zielony kat alfa, różowy beta, czarny prosty
18 mar 14:14
muflon:

Szukamy pola czerwonego trójkąta, ktoś podpowie jak najłatwiej zacząć?
18 mar 14:17
Mila:
W ΔEOC: tw. sinusów
18 mar 16:30
muflon: EO/sinα =....?
18 mar 18:37
muflon: ciemno to widzę :<
18 mar 18:38
Mila:

|DB|=a
√2
W ΔEOC:
∡OEB=180−(α+β)
18 mar 18:49
muflon: teraz jaśniej, dzięki
18 mar 18:58