nierówności wymierne z parametrem
kasia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności
| (m−3)x2 + 4x + m − 3 | |
| > 0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. |
| −2x2 + x − 1 | |
18 mar 12:55
pigor: ..., ponieważ
−2x
2+x−1= −(2x
2−x+1)< 0 dla ∀x∊R , więc dana nierówność jest równoważna
takiej :
(m−3)x2+4x+m−3< 0 dla x∊R ⇔ a=m−3<0 i Δ=16−4(m−3)
2<0 /:4 ⇔
⇔ m−3<0 i (m−3)
2>4 ⇔ m−3<0 i |m−3|>2 ⇔ 3−m >2 ⇔
m<1 ⇔
m∊(−∞;1) .
18 mar 13:09
J:
Mianownik jest zawsze ujemny, więc licznik też musi byc zawsze ujemny
Warunki:
1) m − 3 < 0
2) Δ < 0
18 mar 13:10
kasia: ojej, dzienkuje wam
18 mar 13:21