równanie
kasia: Potrzebuje pomocy w równaniu:
18 mar 11:09
Janek191:
| 6 | | 2 | |
| − |
| = 1 ; x ≠ 0 i x ≠ 1 |
| x | | x − 1 | |
| 6*( x − 1) | | 2 x | |
| − |
| = 1 |
| x*( x − 1) | | x*( x − 1) | |
| 6 x − 6 − 2 x | |
| = 1 |
| x*( x − 1) | |
4 x − 6 = x*( x − 1)
4 x − 6 = x
2 − x
x
2 − 5 x + 6 = 0
( x − 2)*( x − 3) = 0
x = 2 lub x = 3
=============
18 mar 11:15
J: Założenie: x ≠ 0 i x ≠ 1
| | 6(x−1) − 2x | |
⇔ |
| = 1 ⇔ 6(x−1) − 2x = x2 − x ⇔ 6x − 6 − 2x = x2 − x ⇔ |
| | x(x−1) | |
x
2 − 5x + 6 = 0 i teraz Δ , potem x
1 i x
2
18 mar 11:16