Logarytmy
Justa: Drodzy Matematycy!

Wyznacz kat α∊(5π;6π), dla którego cosα jest rowny pierwiastkowi rownania
(log
2x+1)log
2x=log
2x+1
Mi wychodzi caly czas ze x=2
A ma być jeszcze x=
12
18 mar 10:17
...:
x>0
log22x−1=0
log2x−1=0 lub log2x+1=0
18 mar 10:37
Justa: Juz chyba wiem, tylko mi powiedzcie czy dobrze to robie :
X>0
Log
2x=t
(t+1)*t=t+1
t
2+t−t+1=0
t
2+1=0
t=1 v t=−1
log
2x=1 v log
2x=−1
−1≤cosα≤1
18 mar 10:37
...:
tu
t2−1=0 masz mieć minus
18 mar 10:40
Justa: No no no, tak tez mam, błąd w zapisie. Dziękuje ;>
18 mar 11:08