matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
analityczna
pawelb:
3
m: y =
x − 2 − styczna do okregu S i O
4
−3
l: y =
x + 6 − styczna do okregu S i O ( okregi tez sa do siebie styczne )
4
16
P = (
, 2) , r = ?
3
S = ( −3, 2 ) , R = 5 wyznacz r
17 mar 23:32
Eta:
1/wyznacz |PS|=...
R
2/W ΔPBS sinα=
= ...
|PS|
3/ |OS|=r+5 , |SA|=5−r
5−r
4/ w ΔOAS sinα=
5+r
5/ porównaj 3/ i 4/ i wyznaczysz długość "r"
18 mar 00:08